Ook het verhaal met betrekking tot de evacuatie van Betuwenaren in bange tijden is uniek te noemen. Zo kan het voorkomen dat een oudere Betuwenaar drie keer in zijn leven geëvacueerd is geweest.

De eerste evacuatie vond plaats toen de Duitsers Nederland binnenvielen in mei 1940. De inwoners van Neder-Betuwe moesten eerst te voet naar Ingen daar veel dorpen in vuurlinie van de Betuwestelling lagen. Vanuit Ingen ging men met kolenschepen richting Rotterdam. Nadat Nederland had gecapituleerd kon men weer terugkeren naar de dorpen.

Na vier relatief rustige jaren begon in september 1944 de onrust weer. Eind september evacueerde de eerste mensen naar veiligere gebieden. Toen de Amerikanen begin oktober de linie van de Engelsen overnamen barstte het oorlogsgeweld pas echt goed los. Het  gedeelte van de dorpen Dodewaard en Opheusden dat in geallieerde handen was ging naar bevrijd gebied in Brabant en België. Inwoners van de andere helft van Opheusden en Dodewaard en die van Kesteren, Ochten, Echteld en IJzendoorn moesten evacueren richting Zoelen, Maurik en Eck en Wiel. Later kwamen ook veel families terecht in de provincies Utrecht en Friesland.

De derde keer evacueren kwam in 1995. Toen de dijken langs de Waal en Rijn op knappen stonden. Maar dat is een verhaal wat u elders op het Internet vinden kan!