21-09-1944 –Elst – Dakota C-47 – 43-15612 – 315 TCG/310 SQ –  Lt K.H. Wakley– Verenigde Staten

Op donderdag 21 September 1944 heeft het bovenstaande vliegtuig (bijnaam Sea Ration) 11 Poolse para’s gedropt in Driel. Het vliegtuig vloog terug richting Engeland toen het nabij Elst werd aangeschoten door FLAK.

De bemanning bestond uit:
• LT. Kenneth. H. Wakley, piloot
• LT. Bruce. W. Borth, co-piloot
• LT. Milan. C. Beerman, navigator
• S/Sgt Carl. L. Javorsky, radioman
• T/Sgt Magnus. R. Ludvikson, boordwerktuigkundige

Over de exacte crashplaats van dit toestel variëren diversen verhalen. Het ene verhaal zegt ons dat he toestel in Elst neerkwam ,terwijl het andere verhaal zegt dat het vliegtuig is doorgevlogen en vervolgens pas in Reek in neergestort. Welk verhaal de waarheid aanduid is dus tot op de dag van vandaag niet echt duidelijk. Wat wel duidelijk is dat alle bemanningsleden omkwamen bij de crash. Een deel van hen ligt begraven op de Amerikaanse begraafplaats te Margraten. Wakley en Javorsky liggen begraven in het land van herkomst: Amerika.


10-11-1944 –Elst – Mustang P-51 – 2 Sqdn – F/Lnt. J.A. Swanson – Verenigde Koninkrijk

De P-51 mustang van James Allan Swanson werd op 10 november 1944 tijdens een gevechtsmissie in de omgeving van Arnhem neergeschoten door een FLAK. Zijn mustang is neergestort in de Malburgse polder.

James Allen Swanson werd eerst begraven bij “Brandenburg” en is later herbegraven op het Engelse oorlogskerkhof in Bergen op Zoom.